Kulturella aktiviteter i Dubai

0
398

Med ett brett utbud av aktiviteter, relativt kort flygtid och minimal tidsskillnad har Dubai blivit en hit bland barnfamiljer – särskilt under vintermånaderna. Och för barnfamiljer som gärna kombinerar nöjesparker, vattenrutschbanor och barnvänliga stränder med kulturella upplevelser, finns flera möjligheter till aktiviteter där hela familjen kan lära sig mer om Dubais lokala kultur.

Historisk bussresa i Dubais gamla stadsdel med Heritage Express

I Dubais gamla, historiska stadsdel – även känd som Old Dubai – kan man ta en tre timmars busstur i en gammal renoverad vintagebuss. Under turen görs stopp med möjlighet för deltagarna att besöka några av stadens viktigaste historiska attraktioner, häribland Jumeirah Mosque Garden och Dubai Museum. Under vägen serveras även traditionella Emirati-snacks, medan en lokal guide berättar om de olika platserna längs rutten och om Dubais kultur. Bussen avgår från det historiska området Al Fahidi, där man med fördel även kan passa på att inta en måltid på den charmiga, autentiska restaurangen Arabian Tea House, före eller efter turen. Här serveras traditionella Emirati-specialiteter i en mysig omgivning.

Rundtur i Old Dubai på egen hand och båttur för 2 kronor


Vill man hellre utforska Dubais historia på egen hand går det utmärkt att strosa runt på de små gatorna och gränderna i Old Dubai och upptäcka stadsdelen till fots. Här kan manbeundra de många historiska byggnaderna i Al Fahidi-området, lära sig mer om kaffe på Coffee Museum och öva sig på att pruta och fynda på krydd- och guldmarknaden (även kallad souk). Stadsdelen Al Fahidi och ”souken” ligger på var sin sida av floden och det bästa sättet att ta sig emellan de båda platserna är att åka en traditionell Abra-båt, vilket är en spännande upplevelse i sig. Båtturen kostar 1 Dirham per person – drygt 2 svenska kronor. 
 

Arabisk frukost på SMCCU


Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding – även kallat SMCCU – ligger också i Dubais gamla stadsdel, Al Fahidi. Centret öppnade år 1998 med syfte att ge besökare i Dubai en möjlighet att lära sig mer om kulturen och traditionerna i Dubai och Den Förenade Arabemiraten. Centret är beläget i en historisk byggnad som restaurerats och här arrangeras olika upplevelser och aktiviteter som lokal, traditionell frukost, lunch eller middag som intas sittandes på kuddar och mattor på golvet – samtidigt som deltagarna får en inblick i lokala traditioner och kulturen. Det går även att boka guidade stadsvandringar och moskébesök genom SMCCU.

Besök den lokala Jumeirah Mosque

Den spektakulära Jumeirah-moskén öppnade år 1979 och är en av två moskéer i Dubai som är öppna för icke-muslimer. Moskén tar emot besökare lördag-torsdag (ej fredagar) kl. 10.00. Under besöket serveras traditionellt arabiskt kaffe och små, lokala snacks, medan lokala guider berättar om kultur och traditioner relaterade till islam. Förbokning behövs inte men besökare ombeds vara på plats 30 minuter innan, för att vara säkra på att få en plats. 

Se Dubai från ovan och gör en tidsresa i Dubai Frame


Den 150 meter höga och 95 meter breda Dubai Frame är världens största byggnad som är formad som en ram. Från översta våningen kan man som besökare njuta av en fantastisk panoramautsikt över staden – och blicka ut över nya Dubai i söder och Old Dubai i norr. Inne i byggnaden finns även en fascinerande utställning om Dubais historia och utveckling genom tiderna; en stad som gått från en liten fiskeby till att blir den moderna och innovativa storstad vi känner idag.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här