Dadlar – en anrik lokal tradition i Dubais kultur

0
655

Dadlar är en viktig del av den lokala kulturen i Förenade Arabemiraten och är en symbol på gästfrihet. Enligt tradition serveras gäster väl utvalda dadlar tillsammans med autentiskt arabiskt, kryddat kaffe. Totalt odlas 200 olika slags dadlar i landet. 


Besöker man Dubai kan man ta del av traditionerna kring dadlar och själv smaka på den lokala specialiteten på olika restauranger där dadlar är en viktig ingrediens på många menyer. Man kan också få spabehandling med produkter baserade på dadlar. 

Dadlar är ett viktigt inslag i den arabiska kulturen. Frukten är traditionellt känd för att vara en vital källa till näring. I dag kan man få många olika slags dadlar i regionen som var och en har sin egen färg och smak. Totalt odlas 200 olika slags dadlar i Förenade Arabemiraten. Man kan köpa dadlar med överdrag av choklad, med mandelfyllning, kanderade dadlar i citrusskal och liknande experimentella varianter. Det vanligaste är dock att serverera dadlarna precis som de är, tillsammans med traditionell ”gahwa” – arabiskt kaffe – som kryddas med kardemumma och ofta även saffran, spiskummin och nejlikor.

– I Förenade Arabemiraten säger vi att dadeln är vår moder. Alla lokala hushåll här har konsumerat dadlar i tusentals år och haft nytta av dadelträdet, inte bara för frukten det bär, utan även stammen och grenarna, berättar Ahmed Al Jafflah, som arbetar på Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding (SMCCU). SMCCU utvecklar och skapar lokala upplevelser för att ge turister och invånare i Dubai en större förståelse för och kännedom om den lokala Emirati-kulturen.

– Vi använder dadlar till att göra sirap, marmelad och även som ingrediens i bröd. Förr i tiden använde vi även själva dadelkärnan till att tillverka vårt kaffe, genom att först tvätta, mala och sikta det noggrant före konsumtion. Vi använder oss fortfarande av denna teknik för att ta fram produkter som kohl-eyeliner och man kan hitta traditionella dadelprodukter i butiker över hela Dubai, fortsätter Ahmed.

 Ahmed rekommenderar också ett besök på Waterfront Market i Deira. Här kan man provsmaka olika lokala dadlar, inklusive den speciella delikatessen Khalas-dadel, liksom annan färsk frukt och grönsaker från regionen. Även om marknaden främst nyttjas för inköp till butiker och restauranger, tillåter de allra flesta även mindre inköp. 

Ett annat tips från Ahmed är att besöka bergsbyn Hatta Heritage Village utanför Dubai. Här kan man ta del av historiska Emirati-byggnader medan man provsmakar lokala dadlar. Hatta är en bergsby som tros vara över 3000 år gammal och har restaurerats för att ge turister en inblick i hur lokala emiratier levde för flera hundra år sedan.

En annan intressant sevärdhet på platsen är Hattas traditionella vattenförsörjningssystem. Byn tappar färskvatten från bergen för att säkerställa vattentillgången för både invånare och dadelgårdar. Runt om i Dubai finns det också goda möjligheter att smaka på dadlar, både i ätbar form på restaurangerna och utvärtes kurer i form av dadelinspirerade spa-behandlingar.

  • Al Fanar – Café och restaurang inspirerad av Dubai på 1960-talet som serverar autentisk lokal mat i rustika omgivningar. Prova till exempel rätten Saloona Laham del Tamor, en traditionell lammgryta som sötats med dadlar. 
  • Arabian Tea House – I hjärtat av en av Dubais äldsta stadsdelar, Al Fahidi (tidigare känts som Al Bastakiya) ligger Arabian Tea House. Ett charmigt litet café tar besökarna tillbaka till Dubais historiska förtid med klassisk inredning som turkosa bänkar, vita rottingstolar, spetsgardiner och färska blommor. Rätten Emirati Chami Cheese kombinerar salt ost med sötman från mogna dadlar.
  • Bateel – Vill man prova en modern tolkning av den traditionella dadeln, kan man besöka Bateel, som säljer olika former av fyllda och kryddade dadlar. I caféet serveras också varma rätter som till exempel spareribs med dadel-balsamico. Dessa balsamico-oljor går även att köpa med hem från butiken.
Al Maha resort
  •  Vill man ge hela kroppen en boost av dadlarnas goda egenskaper kan man boka behandlingen Timeless Body Journey på Al Maha, a Luxury Collection Desert Resort and Spa. Under 90 minuter behandlas huden med produkter innehållande fikon, dadlar och eteriska arabiska oljor. Upplevelsen börjar med en exfoliering av huden följt av en kroppsmassage och avslutas med en fotinpackning.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här